سیستم هیدروپونیک یا کشت بدون خاک چیست؟

میدونی، یکی از بزرگ‌ترین کشفیات توی کشاورزی این بود که گیاه‌ها برای رشد حتماً به خاک نیاز ندارن! از وقتی که انسان‌ها از زندگی عشایری به کشاورزی رو آوردن، همیشه دنبال روش‌های جدیدی بودن که بتونن غذای بیشتری تولید کنن. یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌هایی که توی این مسیر اتفاق افتاد، کشف این بود که گیاه‌ها حتی بدون خاک هم می‌تونن رشد کنن. چطور؟ با سیستم‌های هیدروپونیک!

دیاگرام سیستم هیدروپونیک

هیدروپونیک یعنی چی؟

اگه بخوایم خیلی ساده بگیم، هیدروپونیک یعنی روشی که توش گیاه‌ها به‌جای خاک، توی یه محلول مغذی رشد می‌کنن. توی این سیستم، ریشه‌های گیاه دیگه دنبال جذب مواد مغذی از خاک نیستن، بلکه مستقیماً توی محلولی قرار می‌گیرن که همه‌ی مواد مورد نیازشون رو داره.

درسته که می‌شه گیاه‌های هیدروپونیک رو توی فضای باز هم پرورش داد، ولی بیشتر این سیستم‌ها توی گلخونه‌ها یا فضاهای داخلی استفاده می‌شن. جالبه که الان انواع سیستم‌های هیدروپونیک از مدل‌های کوچیک خونگی تا مقیاس‌های صنعتی وجود دارن و خیلی‌ها ازشون برای پرورش سبزیجات مختلفی مثل بذر تره، کلم، بذر بروکلی، بذر کاهو، بذر تربچه، بذر کلم پیچ استفاده می‌کنن.

تاریخچه‌ی هیدروپونیک

اگه بخوایم درست و حسابی به این سؤال جواب بدیم که هیدروپونیک دقیقاً چیه؟، باید یه نگاهی هم به تاریخش بندازیم. داستانش هم از دوران باستان شروع می‌شه و تا امروز ادامه داره.

هیدروپونیک در دوران باستان

با اینکه مردم قدیم نمی‌دونستن پشت این روش چه علمی وجود داره، اما فهمیده بودن که گیاه‌ها رو می‌شه بدون خاک هم پرورش داد. مثلاً گفته می‌شه که باغ‌های معلق بابل یکی از اولین نمونه‌های این روش بودن (البته در مورد واقعی بودنش هنوز بحث زیاده).

یه نمونه‌ی دیگه، باغ‌های شناور معروف به چینامپا بودن که توی تمدن‌های آمریکای مرکزی (حدود قرن ۱۲ میلادی) استفاده می‌شدن. همچنین، مارکوپولو توی قرن ۱۳ توی سفرهاش از باغ‌های شناوری توی چین تعریف کرده که احتمالاً خیلی قبل‌تر از اون وجود داشتن.

چینامپاها

چینامپاها توی دریاچه‌های کم‌عمق ساخته می‌شدن و یه چیزی شبیه به جزیره‌های مصنوعی بودن. این زمین‌های شناور، یه جورایی ترکیبی از روش‌های کشت مرسوم و هیدروپونیک بودن. مردم برای ساختشون، نی‌های خشک رو به‌هم می‌بافتن و داخلش رو با لایه‌های مختلفی از سنگ، گیاه‌های آبزی، مواد آلی و حتی خاک دریاچه پر می‌کردن.

دوران مدرن هیدروپونیک

چند قرن بعد، اولین کسی که به سیستم هیدروپونیک توی یه کتاب اشاره کرد، فرانسیس بیکن بود که تو سال ۱۶۲۶ یه کتاب به اسم Sylva Sylvarum نوشت. بعد از اون، یه دانشمند بلژیکی به اسم یان باپتیستا وان هلمونت توی یه آزمایش جالب نشون داد که گیاه‌ها جرم خودشون رو از خاک نمی‌گیرن.

اون اومد یه درخت بید پنج پوندی رو توی ۲۰۰ پوند خاک خشک کاشت و پنج سال فقط بهش آب داد. بعد از این مدت، وزن درخت شده بود ۱۶۹ پوند، ولی خاک فقط دو اونس کم شده بود! این آزمایش نشون داد که گیاه‌ها بیشتر از هر چیزی، از آب تغذیه می‌کنن. البته بعدها یه پزشک انگلیسی به اسم جان وودوارد توی یه تحقیق دیگه فهمید که گیاه‌ها علاوه بر آب، به مواد مغذی بیشتری هم نیاز دارن.

بعدها تو قرن ۱۹، دانشمندای آلمانی یولیوس فون زاکس و ویلهلم نوپ، محلول‌های مغذی مخصوصی درست کردن که توش همه‌ی عناصر ضروری برای رشد گیاه وجود داشت. این شد که هیدروپونیک از یه کشف جالب، تبدیل شد به یه روش علمی و کاربردی برای کشاورزی!

سیستم هیدروپونیک در گلخانه

ظهور واژه هیدروپونیک

واژه هیدروپونیک برای اولین بار تو دهه 1930 به کار رفت. این کلمه از دو کلمه یونانی ساخته شده: “هیدرو” یعنی آب و “پونوس” یعنی کار یا تلاش.

این اصطلاح رو ویلیام فردریک گریکه، فیزیولوژیست گیاهی دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، وارد دنیای کشاورزی کرد. گریکه از محلول‌های مغذی بدون خاک استفاده کرد تا محصولات کشاورزی‌ش رو پرورش بده و خیلی زود این روش توجه رسانه‌ها رو جلب کرد.

روزنامه‌ها و مجلات اون زمان گزارش دادن که این روش یه انقلاب تو کشاورزی به حساب میاد. همین شهرت باعث شد که مردم از دانشگاه کالیفرنیا درخواست کنن تا اطلاعات بیشتری در مورد این روش منتشر کنن.

اما گریکه چون تحقیقاتش رو به‌طور مستقل انجام داده بود، فکر نمی‌کرد که نیازی به به اشتراک‌گذاری فرمول‌های مغذی و روش‌های خودش با دانشگاه یا مردم عادی باشه. این موضوع باعث شد که مسئولان دانشگاه ناراضی بشن و تصمیم بگیرن دو دانشمند برجسته رو معرفی کنن تا تو تحقیق در مورد هیدروپونیک کار کنن و یه راهنمای عمومی منتشر کنن.

در نهایت، گریکه دانشگاه رو ترک کرد و کتابی در مورد روش‌های کشت هیدروپونیک خودش نوشت. از همون زمان به بعد، هیدروپونیک تکامل پیدا کرد و الان شامل سیستم‌های مدرن زیادی می‌شه.

اجزای اصلی سیستم‌های هیدروپونیک

سیستم‌های هیدروپونیک خیلی شبیه به هم نیستن، ولی همه‌شون یه سری اجزای مشترک دارن. هر کدوم از این سیستم‌ها یه سینی کشت دارن که بذر سبزیجات و بذر صیفی جات توش رشد می‌کنن. تو بعضی سیستم‌ها، این سینی‌ها فقط پر از آب و محلول غذایی مایع هستن، اما تو بعضی دیگه، گیاه‌ها تو موادی مثل شن، سنگ یا پشم سنگ رشد می‌کنن به جای خاک.

تو بیشتر سیستم‌های هیدروپونیک یه مخزن برای مواد مغذی هم وجود داره که محلول غذایی اضافی توش ذخیره میشه. این سیستم‌ها باید یه راهی برای انتقال محلول غذایی به سینی رشد داشته باشن. این کار یا با پمپ‌های برقی آب انجام میشه، یا با فیتیله‌ها (Wicks) که کارشون به صورت غیرفعال محلول رو منتقل می‌کنن.

در بعضی سیستم‌ها هم برای اینکه محلول غذایی به طور مداوم جریان داشته باشه، از پمپ‌های هوا و سنگ‌های هوا داخل مخزن استفاده می‌کنن.

اکثر سیستم‌های هیدروپونیک یه سری چراغ رشد هم دارن. تو سیستم‌های بزرگ‌تر معمولاً از نرم‌افزارهای نظارتی استفاده میشه که گیاه‌ها رو تحت نظر داشته باشن و شرایط رشد رو کنترل کنن. حتی تو سیستم‌های کوچیک‌تر هم معمولاً از تایمرها برای تنظیم دقیق زمان‌بندی آبیاری و نور استفاده میشه.

و آخرین مورد، مهم‌ترین بخش هر سیستم هیدروپونیک، همون محلول غذاییه که به آب اضافه میشه تا گیاه‌ها بتونن مواد مغذی که نیاز دارن رو دریافت کنن.

سیستم هیدروپونیک

انواع سیستم‌های هیدروپونیک

سیستم‌های هیدروپونیک با توجه به نیازهای مختلف، در اندازه‌های متفاوتی وجود دارن، از باغچه‌های کوچیک خانگی که می‌تونید روی میز آشپزخانه بذارید تا مزارع صنعتی بزرگ که انگار انبارهای عظیم رو به اشغال خودشون درآوردن! این سیستم‌ها امروز خیلی پیشرفته‌تر شدن و در سیستم‌های بزرگ‌تر، معمولاً از سنسورها، دوربین‌ها و حتی نرم‌افزارهای هوش مصنوعی (AI) استفاده میشه تا بشه گیاه‌ها رو به صورت دقیق‌تری تحت نظر گرفت و شرایط رشدشون رو کنترل کرد.

حالا می‌خوایم به سه مدل اصلی از سیستم‌های هیدروپونیک اشاره کنیم که توی دنیای کشت گیاهان بدون خاک به کار میرن:

  • سیستم فیلم غذایی (Nutrient Film)
  • سیستم جزر و مدی (Ebb and Flow)
  • سیستم فیتیله‌ای (Wick)

سیستم فیلم غذایی (Nutrient Film)

یکی از رایج‌ترین و معروف‌ترین سیستم‌های هیدروپونیک، سیستم فیلم غذایی یا همون Nutrient Film Technique (NFT) است. تو این روش، گیاهان تو یه سینی کشت شیب‌دار قرار می‌گیرن که بالای مخزن محلول غذایی قرار داره.

نحوه عملکرد:

  • آب و محلول غذایی از مخزن پمپ میشه و وارد سینی کشت میشه.
  • چون سینی شیب داره، یه جریان نازک از محلول غذایی به صورت پیوسته روی ریشه‌ها حرکت می‌کنه و بعد دوباره به مخزن برمی‌گرده.
  • این سیستم به شکل بسته عمل می‌کنه و محلول غذایی توش چرخش مداوم داره.

این سیستم به‌خاطر صرفه‌جویی در مصرف محلول غذایی، یکی از بهترین انتخاب‌ها برای افرادیه که به دنبال روش‌های کارآمد و کم‌هزینه هستن.

سیستم جزر و مدی (Ebb and Flow)

این سیستم یه کمی متفاوت‌تر از فیلم غذاییه. تو سیستم جزر و مدی (Ebb and Flow)، به جای اینکه محلول غذایی به‌طور پیوسته روی ریشه‌ها جریان داشته باشه، ریشه‌ها به‌صورت متناوب غرق در محلول غذایی می‌شن و بعد تخلیه می‌شن.

نحوه عملکرد:

  • تو این روش، در زمان مشخص، آب و محلول غذایی وارد محیط ریشه گیاه‌ها میشه و ریشه‌ها رو کاملاً غرق می‌کنه.
  • بعد از مدتی آب تخلیه میشه و به مخزن بازمی‌گرده تا تو چرخه بعدی استفاده بشه.

این سیستم باعث میشه که اکسیژن بیشتری به ریشه‌ها برسه و برای گیاهانی که به دوره‌های خشک شدن ریشه نیاز دارن، انتخاب خوبی باشه. به‌ویژه برای گیاهانی که دوست دارن یه کمی استراحت کنن و بعد دوباره توی محیط غذایی غرق بشن، این سیستم فوق‌العاده کار می‌کنه.

سیستم فیتیله‌ای (Wick)

سیستم فیتیله‌ای همونطور که تو دو سیستم دیگه داریم، سینی کشت رو بالا و مخزن آب رو پایین می‌ذاره، ولی این سیستم به یه بستر کشت غیر خاکی مثل شن، سنگ، پشم یا گلوله‌های خاکی نیاز داره که ریشه‌ها رو تو سینی کشت ثابت نگه داره. آب پر از مواد مغذی از مخزن میاد بالا و به ریشه‌ها می‌رسه، اونم از طریق یه فیتیله یا نخ. نکته جالب اینه که این سیستم اصلاً نیاز به پمپ آب برقی نداره.

هیدروپونیک در مقابل کشت خاکی – چه مزایایی دارد؟

همونطور که قبلاً گفتیم، رشد گیاهان در محلول غذایی مایع باعث تغییر ساختار ریشه‌ها میشه و این باعث میشه که گیاهان خیلی کارآمدتر از کشت در خاک رشد کنن. این، شاید واضح‌ترین مزیت سیستم‌های هیدروپونیک باشه، اما همچنان مزایای زیادی برای این روش وجود داره که باید بدونید.

مزایای کشت هیدروپونیک

1. تراکم بیشتر گیاهان

  • یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌ها اینه که گیاهان در هیدروپونیک ثابت نیستن و می‌تونید به راحتی جابجا کنید شون.
  • گلخانه‌های هیدروپونیک معمولاً فضای جداگانه‌ای برای جوانه‌زنی و رشد اولیه بذرها دارن. بعد از اون، وقتی گیاهان بالغ شدن، به منطقه اصلی کشت منتقل می‌شن.
  • نیاز به فضای کمتری نسبت به کشت در خاک دارن، چون می‌تونید گیاه‌ها رو عمودی کشت کنید.

2. افزایش عملکرد محصول

  • گلخانه‌های هیدروپونیک معمولاً عملکرد و کیفیت محصول بالاتری دارند و این یکی از مزیت‌های مهمشه.
  • الان دیگه با استفاده از هوش مصنوعی (AI) که به کشاورزان کمک می‌کنه گیاه‌ها رو دقیق‌تر پایش کنن، این بازدهی حتی بیشتر هم شده و کشت‌های هیدروپونیک توی تولید محصول خیلی موفق‌تر شدن.

3. کاهش هدررفت آب

  • تو سیستم‌های هیدروپونیک، چون ریشه‌ها در یه محیط بسته مثل لوله‌ها یا ناودان‌های خاص قرار می‌گیرن، تبخیر آب خیلی کمتر از کشت در خاکه.
  • این باعث میشه که آب کمتری هدر بره و در نتیجه مصرف آب در مقایسه با کشاورزی سنتی بسیار بهینه‌تر بشه.
  • از اونجایی که این سیستم‌ها بسته هستن، چرخه استفاده از آب دوباره تکرار میشه و این باعث میشه که اتلاف آب به حداقل ممکن برسه.

این‌ها بخشی از مزایای هیدروپونیک هست که باعث میشه کشاورزی در این روش نه تنها به صرفه‌تر باشه بلکه بازدهی بالاتری هم داشته باشه.

معایب کشت هیدروپونیک

همونطور که سیستم‌های هیدروپونیک مزایای زیادی دارن، نمی‌شه برخی معایب احتمالی اونا رو نادیده گرفت. مثل هر روش دیگه‌ای، هیدروپونیک هم چالش‌هایی داره که باید بهشون توجه کرد.

1. سرمایه‌گذاری اولیه بالا

  • وقتی کشت سنتی در خاک رو در مقیاس کوچک انجام می‌دیم، به ابزار کمی نیاز داریم و هزینه‌ها نسبتاً پایینه.
  • اما وقتی می‌خواهیم سیستم هیدروپونیک راه بندازیم، علاوه بر این‌ها باید هزینه‌های اضافی زیر رو هم در نظر بگیریم:
    • ساختمان یا گلخانه
    • پمپ‌ها و مخازن آب
    • سیستم‌های کنترلی مثل دوربین‌ها و نرم‌افزارهای پایش گیاهان
    • سیستم‌های نورپردازی تکمیلی
  • این هزینه‌ها می‌تونند چندین دلار به ازای هر فوت مربع به سرمایه‌گذاری اولیه اضافه کنن و باعث بشه که شروع کار با هیدروپونیک کمی هزینه‌بر بشه.

2. مصرف بالای انرژی

  • تو کشت سنتی در فضای باز، نور خورشید به طور طبیعی به گیاهان می‌رسه و اگه سیستم آبیاری نباشه، ابرها هم به خوبی آبیاری رو انجام می‌دن.
  • اما تو سیستم هیدروپونیک، پمپ‌ها، نورهای مصنوعی، دوربین‌ها و حسگرها همگی نیاز به برق دارند، که این باعث میشه مصرف انرژی بالا بره و هزینه‌ها بیشتر بشه.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 2.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *